1. Home
 2. /
 3. What’s new?
 4. /
 5. Gezondheid
 6. /
 7. Omgaan met negatieve vibes,...

Omgaan met negatieve vibes, zo doe je dat!

Een festival dat niet doorgaat, een afwijzing op je sollicitatie of net de trein missen. We maken allemaal slechte momenten mee, maar hoe kun je beter omgaan met zulke teleurstellingen? Op deze pagina vertellen we het geheim.

Wil je een koffietje doen of even kletsen met onze coaches? Laat van je horen via de blauwe knop!

Ben je wel eens afgewezen met solliciteren?

‘Sorry, we nodigen je niet uit voor een kennismakingsgesprek’, waarschijnlijk heb je dit mailtje ooit wel eens ontvangen. Of ‘je hebt te weinig ervaring’, maar ook de klassieker: ‘we hebben een betere kandidaat gevonden’, hoor je vaak. Oké prima, ergens wel te verwachten als je solliciteert naar een functie waar ze vragen om 3 jaar werkervaring. Maar goed, hoe kom je aan 3 jaar werkervaring als je net je diploma op zak hebt?

Verander iets negatiefs in iets positiefs

Een docent, de buurman, je ex, we lopen allemaal wel eens tegen iets aan waar we mee moeten dealen. Hoe we hiermee omgaan? Dat doen we allemaal op onze eigen manier. De een zakt 400 keer voor zijn theorie examen en gaat zonder stress op voor poging #401. Terwijl iemand anders niet kan slapen als een vriend hem of haar ghost. Waarom gaan sommige mensen hier makkelijker mee om dan anderen?

Het geheim zit hem in je mindset 🧠

“Geluk kan je trainen, het is net als fitness.” – Mo Gawdat.

Zo pas je het toe!

Waarschijnlijk denk je nu: ‘je mindset?’ Ja, dat zegt iedere cursusverkoper op Insta of Tiktok. Maar wacht… kijk eens naar het volgende voorbeeld:

Stel je voor, het waaide gisteren ontzettend hard en je reageerde met: “Tja, dat is niet zo gek, het is immers januari.” In dat geval zou je waarschijnlijk niet zo gefrustreerd zijn door de wind. Maar als je gisteren de harde wind vergeleek met vorig jaar – toen het zonnig was en 20 graden – dan zou je waarschijnlijk wel teleurgesteld zijn.

Dus, wat kun je uit dit voorbeeld halen? Nou, het komt niet door de wind dat je teleurgesteld bent, maar het komt door de manier hoe je daarover denkt. Het vergelijken zorgt voor de negatieve vibe!

Gebeurtenis vs. je verwachting
Minder verwachten is de oplossing?

Was het maar zo simpel. Kijk, we willen allemaal het liefste de hele dag door happy zijn, maar teleurstellingen zullen er altijd zijn. Want ja, de bus rijdt ook wel eens voor onze neus weg. Bij de volgende keer dat je jezelf sad voelt, zou je jezelf de vraag kunnen stellen: voldoet dit wel of niet aan mijn verwachtingen?

Train je brain!

Mo Gawdat – auteur van Solve for Happy – pakt dat aan door zijn brein te gebruiken als een tool. Hij vertelt bij RTL Late Night (ken je dat nog?) dat hij zijn brein maar twee typen gedachten geeft:

 1. Vrolijke gedachten
 2. Nuttige gedachten
Ga zelf aan de slag!

Oké, lang verhaal kort: hoe kun je dit nu gaan oefenen? Stap 1. Probeer eens stil te staan en te focussen op happy moments. Dat gevoel dat je lekker gaat op een festival bijvoorbeeld. Dat is de vibe die je zoekt. Of misschien word je excited als je favo artist een nieuwe track uitbrengt op New Music Friday. Zo kunnen we allemaal ons geluk vinden – zelfs in de kleinste momenten.

“Jouw geluk is er al, je hoeft het alleen nog te zien.”

Hoe gaat het écht met jou?
Als het even niet zo lekker gaat, dan ben je bij het Jongerenpunt welkom! Wil je een koffietje doen of even kletsen? Laat dan hieronder je gegevens achter en wij nemen dan met jou contact op 📲

  Woon je in Alphen aan den Rijn, Boskoop, Hazerswoude, Koudekerk of Zwammerdam? Het Jongerenpunt is er voor jou.

  Hoe heet je?

  Jouw telefoonnummer?

  Jouw e-mailadres?

  Ik ga akkoord met de privacyverklaring

  Lees hier onze privacyverklaring